Zelf graszoden leggen
Zelf graszoden leggen is een stevige klus, maar met groene vingers en twee rechterhanden kunt u dit prima zelf doen. We geven u graag een aantal tips en adviezen om zelf aan de slag te gaan. Liever laten leggen? Maak dan gebruik van onze legservice.
Stap 1 - Graszoden kopen
Kies de juiste soort
Het is belangrijk dat u de juiste keuze maakt qua soort graszode. Heeft u bijvoorbeeld een siergazon waar weinig op gelopen/gespeeld wordt? Kies dan voor de Superieure Graszoden, dit is de beste kwaliteit voor een prachtig siergazon of grasveld. Wordt er veel door kinderen en/of dieren gespeeld en gerend op het gazon? Of ligt het gazon in de schaduw? Kies dan voor de Premium Speelgazon zoden of Ecologische Graszoden. Bestel hier uw zoden
Wanneer leggen
Graszoden kunnen het gehele jaar door gelegd worden behalve bij vorst, sneeuw en extreme droogte. De ondergrond moet wel vochtig zijn maar zeker niet te nat, anders kunnen de wortels niet goed aanslaan.
Hoeveel bestellen
Om het juiste aantal graszoden te bestellen berekent u de oppervlakte waar de zoden komen te liggen. Een vierkant berekent u zo: Lengte(m) x Breedte(m) = Oppervlakte(m²). Een driehoek is de helft van een vierkant en deel je daarom door 2: Oppervlakte(m²) = (Lengte x Breedte) : 2. Bestel evenveel graszoden als het oppervlak in m² en tel hier 5% bij op voor snijverlies. Door het op maat snijden van de zoden houdt u vaak kleine stukjes over, deze zijn niet meer bruikbaar omdat de wortels van deze stukjes vaak niet goed aanslaan.
- 1 graszode is 1 m²
- Afmeting: 250 cm lang, 40cm breed en is ongeveer 1,5 cm dik
- Gewicht is circa 15 kg per zode
- De houdbaarheid is ’s zomers maximaal 2 dagen en ’s winters max 4 dagen
Juiste materialen
Er is niets vervelender dan beginnen aan een klus en er op dat moment achter komen dat u niet alle benodigde materialen en gereedschappen heeft. Zorg daarom dat u in ieder geval deze materialen in huis heeft voordat u begint met het leggen van graszoden:
- Een schop of tuinfrees - om oude zoden te verwijderen, de grond om te spitten en de grond los te maken
- Een waterpas of rechte plank - om grond te egaliseren
- Scherp mes - om bijvoorbeeld kantjes en ronde vormen te snijden (kan een broodmes zijn)
- Een wals - voor het egaliseren en walsen/aandrukken zodra de zoden gelegd zijn
- Goede mest - op een bemeste ondergrond kunnen de wortels beter aanslaan -> koop hier uw topkwaliteit bemesting
Hoe bestellen
Bij Graszodenbeslist bestelt en betaalt u uw graszoden eenvoudig online. Kies voor de juiste soort, kies voor afhalen of bezorgen, laat uw gegevens achter en reken veilig af met iDEAL. Lees meer over het bestellen van graszoden.
Stap 2 - Bodem klaarmaken
Voordat u kunt beginnen met de graszoden leggen, is het belangrijk om de bodem goed voor te bereiden.
Grond losmaken
Verwijder indien nodig de oude graszoden met een schop of een graszoden-snijmachine. Vervolgens spit u de grond om tot 5 tot 10 cm diep, zo kunnen de graszoden goed aangroeien. De grond moet niet te dicht zijn, er blijft dan water op staan en kan het gras gaan rotten. Aandachtspunt: de hoogte van de ondergrond moet zo’n 2 cm lager zijn dan het ‘terraspeil’.
Bemesting
Voeg bemesting toe aan de omgespitte grond, hierdoor schieten wortels sneller en worden langer en sterker. Ook is door bemesting het gazon beter bestand tegen droogte en gazonziekten. Per 10m² gebruikt u ongeveer 1kg bemesting.
Grond egaliseren
Na het spitten maakt u de grond vlak. Het eerste ‘grove’ werk kunt u het beste met een hark doen en daarna de grond met de wals (roller) aandrukken. Om de toplaag extra gemakkelijk te egaliseren en om de verzakkingen en kuiltjes weg te werken kunt u teelaarde gebruiken. Met een lange waterpas of rechte plank maakt u tot slot de grond helemaal waterpas. Voordat u de zoden legt, harkt u de grond op zo’n 2 cm diepte lichtjes aan. Ook moet de grond licht vochtig zijn, met name op hete dagen anders verbranden de wortels.
Stap 3 - Graszoden leggen
Het is tijd om de graszoden te leggen! Rol de eerste graszode uit langs een lange rechte zijde, bijvoorbeeld het terras. Vervolgens leg je de volgende grasmatten er strak tegenaan. Hoe dichter tegen elkaar aan, hoe mooier het eindresultaat. Voorkom het snijden van veel kleine stukjes en probeer met zo groot mogelijke vlakken te werken, zo houd je het gazon het sterkst. Gebruik om bijvoorbeeld kantjes en ronde vormen te snijden een oud broodmes.
Liggen alle zoden erin? Ga dan nog één maal (in de lengte- en de breedterichting) met de wals over het gazon om de graszoden stevig aan te duwen. Tot slot; sproeien!! Het is heel belangrijk om direct na het leggen goed te sproeien.
Een aantal aandachtspunten:
- Loop niet over de net gelegde zoden
- Snij niet teveel kleine stukjes - deze hebben vaak moeite met goed wortelen
- Begin direct met sproeien
- Zoek op Youtube naar ‘zelf graszoden leggen’ en bekijk een aantal instructievideo’s voordat u aan de slag gaat
- Na 7 tot 10 dagen kan het gras voorzichtig gemaaid worden op ongeveer 4cm hoogte
Stap 4 - Onderhoud
Om uw gazon in topconditie te houden is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig maaien, goed bemesten, water geven, etc. Met een goed onderhoud voorkomt u groei van onkruid en mos, verkleuringen, gazonziekten en ongedierte. Lees hier alles over het onderhouden van uw gazon.